Is jouw lijf in shock? 

Een trauma ontstaat niet door de ingrijpende gebeurtenis zelf. Trauma ontstaat pas als jouw lichaam niet kon ontladen ná de ingrijpende gebeurtenis. Stress blijft gevangen zitten in jouw lichaam en dat is de oorzaak van de spanning. 

Vechten of vluchten? 
Als je overweldigd wordt door een onverwachte gebeurtenis of intense periode, bereid jouw zenuwsysteem zich voor op actie. Je interne gaspedaal wordt dan ingedrukt. In een fractie van een seconde bepaal je of je gaat vechten of vluchten. Dit gebeurt vanzelf, zonder dat je er erg in hebt. Als zowel vechten als vluchten beide niet mogelijk zijn, wordt de bevriezingsrespons actief. Dan heb je geen keus meer dan het over je heen te laten komen en ontstaat er bevriezing in dat deel van je lijf. Pas als de vecht- of vluchtcyclus is afgerond, ontstaat er rust in je lijf. Dit doen we stapje voor stapje, zodat jouw lijf en jouw wezen het veilig en kan integreren.

Zelfregulerend vermogen
Tijdens het incident of de periode spelen omgevingsfactoren en hulpbronnen een belangrijke rol, want als je liefdevol wordt opgevangen na een verkeersongeval en je krijgt alle tijd voor rust en zelfzorg, dan activeert het zelfregulerend vermogen van je lichaam en voel je de mogelijkheid om te huilen, rillen of het van je af te schudden. Op dat moment kan jouw lichaam ontladen en herstel je grotendeels als vanzelf. In de praktijk zien we echter dat dit niet altijd mogelijk is, omdat de situatie dat niet toelaat. Je moet door, van alles regelen, anderen opvangen, enz.  Juist voor die nazorg nemen wij extra tijd.

Type trauma
In het algemeen zijn er twee types trauma te onderscheiden. Shocktrauma en ontwikkelingstrauma.

Shocktrauma is een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, zoals een auto-ongeluk, een scheiding, een beet van een hond, een incident op de werkvloer, enz. De situatie of gebeurtenis kwam te snel, te vaak of te plotseling. Je hebt geen tijd gehad om te herstellen. Als een gebeurtenis meerdere keren achter elkaar heeft plaatsgevonden, noemen we dit een meervoudig trauma. De verwerking ervan werkt hetzelfde als een shock.  

Ontwikkelingstrauma is een eenmalige of meervoudige gebeurtenis(sen) die plaatsvond(en) toen je klein was. De relatie met je ouders. Pesterijen uit de klas. Een leraar die steeds boos op je deed. Dit zal op de achtergrond altijd met je meelopen, maar je kunt het wel zachter maken met sessies.

Hoe gaan we te werk?

Ons lijf wordt aangestuurd door het driedelig brein, dat bestaat uit 100-miljard zenuwcellen. Tijdens de sessies houd ik hier rekening mee en zal ik steeds psycho-educatie (uitleg) hierover geven. 

  • Het oudste deel van ons brein is het reptielenbrein (ofwel hersenstam) en werkt via instinkt en reflexen. Hier zit onze vecht-vlucht-impuls vast. Het stuurt ons lijf aan.
  • Het tweede deel is het zoogdierenbrein dat zich bezighoudt met emotionele en relationele gedeelte. Dit deel verwerkt onze emoties. Hier zitten ook onze amygdala, ook wel de rookmelder voor gevaar genoemd.
  • Het derde en meteen het jongste deel van ons brein is de neocortex, ook wel ons mensenbrein genoemd. Hier vindt de cognitieve informatieverwerking plaats. Dit deel houdt de controle over ons lijf en emoties, en sturen onze belemmerende én motiverende overtuigingen.

Traumatherapie
Omdat een ingrijpende gebeurtenis zich vastzet in je lijf, ligt de oplossing dan ook vaak in een holistische aanpak en met extra focus op het lijf. Dit houdt in dat ik naar alle fasetten van jouw bestaan kijk, en dat ik regelmatig aan je vraag wat je in je lijf voelt gebeuren. 

Stap 1: veiligheid en vertrouwen opbouwen. Gronding in jezelf zoeken. Hulpbronnen ophalen. Doelen bepalen en afspraken maken, zodat jij zo comfortabel mogelijk door de sessie kan.

Stap 2: verkennen van het trauma, lichaamsbewustzijn opbouwen en daarna naar de kern, stapje voor stapje.  

Stap 3: het besef van de gebeurtenis verwerken. Rouw en verliesbegeleiding. De nare periode afsluiten en weer kijken naar de toekomst. 

Ik ondersteun je bij
Zelfonderzoek en reflectie | Durven veranderen | Doorzettingsvermogen