BRUS-begeleiding

Een BRUS is iemand met een zorgintensieve BRoer of zUS. Als je opgroeit met een broer of zus die extra zorg of aandacht nodig heeft, kan het zijn dat je al vroeg hebt geleerd om je af te stemmen op de omgeving. Je broer of zus heeft een verstandelijke beperking, een chronische ziekte of een psychische aandoening. Je hebt mogelijk geleerd sterk te blijven, jezelf onzichtbaar te maken en tegelijkertijd wil je de situatie oplossen. Loyaliteit en dienstbaarheid zijn mooie eigenschappen en tegelijkertijd kan het ook zomaar gebeuren dat je jezelf soms vergeet of over je eigen grens heengaat. Vaak kom je daar pas te laat achter. Gebeurt dit vaak? Dan is het fijn om met iemand te praten die je begrijpt. Ook als er gevoelens zijn waar een taboe op rust.  Een eenmalige sessie kan natuurlijk ook. 

Brussen hebben bijna drie keer zoveel kans op problemen in hun volwassen leven dan andere broers en zussen. Denk aan het onderhouden van sociale contacten, school- en werkprestaties, maar ook de indeling van vrije tijd. Een veel en vaak voorkomend gegeven is dat deze groep vroeger uitgestelde zorg kreeg, wat op latere leeftijd gevoelens van eenzaamheid of een geïsoleerd gevoel met zich meebrengt, terwijl dat niet nodig hoeft te zijn. Een van de grootste pijlers binnen deze specifieke hulpvragen, is dan ook gericht op communicatie en expressie. Als jij écht durft te vertellen wat er in je omgaat, naar je directe omgeving, gaat er mogelijk iets verschuiven. Dat oefenen we hier in de sessieruimte. 

BRUS-dynamiek kan een verwarrend intern conflict zijn dat een onbegrepen gevoel achterlaat

Een BRUS herkent zich vaak in:

– gevoel sterk te moeten zijn

– altijd voor de ander klaar staan

– jezelf opofferen voor de ander, ten koste van jezelf

– moeite hebben met keuzes maken

– moeite met grenzen aangeven

eenzaam gevoel, alsof niemand je begrijpt

– te snel volwassen moeten zijn, je kon geen kind zijn

– zich onbegrepen en ongezien voelen door de omgeving

hyper allert naar je omgeving toe

– gevoelens van schuld, schaamte, angst, onmacht en afkeer voelen

– het liefst alles alleen doen

– de ander niet kunnen vertrouwen

Ja, ik wil BRUS-begeleiding

15 + 11 =

Babette creëert een vertrouwde sfeer, ik voelde me op mijn gemak om gevoelens te delen en deze te verkennen. 

Cliënt

Babette heeft me goed geholpen met psycho-educatie. Een mooie bodem om op voort te bouwen. 

 

Collega

Babette is nieuwsgierig naar de ander zonder gehaast te worden, waardoor ze laagje voor laagje kan afpellen en op die manier tot de echte kern komt.

Cliënt

Ik ondersteun je bij
Zelfonderzoek en reflectie | Durven veranderen | Doorzettingsvermogen