Is jouw lijf in shock?

Een trauma ontstaat niet door de ingrijpende gebeurtenis zelf. Trauma ontstaat pas als jouw lichaam niet kon ontladen ná de ingrijpende gebeurtenis. Stress blijft gevangen zitten in jouw lichaam en dat veroorzaakt spanning in lichaam en geest. Je zenuwsysteem, fysiologie en psychologie raakt ontregeld. Je ziel is in nood.

Vechten of vluchten?
Als je overweldigd wordt door een onverwachte gebeurtenis of intense periode, geeft jouw brein signaaltjes af die ervoor zorgen dat jouw zenuwsysteem zich gaat voorbereiden op actie. Je interne gaspedaal wordt dan ingedrukt. In een fractie van een seconde bepaal je of je gaat vechten of vluchten. Dit gebeurt vanzelf, zonder dat je er erg in hebt. Als zowel vechten als vluchten beide niet mogelijk zijn, wordt de bevriezingsrespons in werking gesteld. Dan heb je geen keus meer dan het over je heen te laten komen en ontstaat er bevriezing in dat deel van je lijf. Pas als de vecht- of vluchtcyclus is afgerond, ontstaat er rust in je lijf.
Driedelig brein
Ons lijf wordt aangestuurd door het driedelig brein, dat bestaat uit 100-miljard zenuwcellen.
- Het oudste deel van ons brein is het reptielenbrein (ofwel hersenstam) en werkt via instinkt en reflexen. Het verwerkt informatie op fysiek niveau.
- Het tweede deel is het zoogdierenbrein dat zich bezighoudt met emotionele, relationele ervaringen en gehechtheid. Dit deel verwerkt onze emoties. Hier zitten ook onze amygdala, ook wel de rookmelder voor gevaar genoemd.
- Het derde en meteen het jongste deel van ons brein is de neocortex, ook wel ons mensenbrein genoemd. Hier vindt de cognitieve informatieverwerking plaats.

Zelfregulerend vermogen
Tijdens het incident spelen omgevingsfactoren en hulpbronnen een belangrijke rol, want als je liefdevol wordt opgevangen na een verkeersongeval en je krijgt alle tijd voor rust en zelfzorg, dan activeert het zelfregulerend vermogen van je lichaam en voel je de mogelijkheid om te huilen, rillen of het van je af te schudden. Op dat moment kan jouw lichaam ontladen en herstel je grotendeels als vanzelf. In de praktijk zien we echter dat dit niet altijd mogelijk is, omdat de situatie dat niet toelaat.

Trauma coaching
De oplossing ligt dan ook in een lichaamsgerichte aanpak. Stapsgewijs het trauma uit je lijf laten ontladen is de weg eruit.
Stap 1: lichaamsbewustzijn opbouwen.
Stap 2: verkennen van het trauma, maar ook hulpbronnen inschakelen die jou weer veiligheid, liefde, vrijheid of autonomie geven.
Stap 3: het verlies verwerken, vanuit liefde en geborgenheid. Weer kijken naar de toekomst, het aangaan van nieuwe verbindingen.
Klik hier voor meer informatie!

Je bent het waard
luister naar je verlangen
het is de eerste stap naar positief manifesteren
gun het jezelf!
Vanuit liefde voor jezelf en je dierbaren om je heen
Ik ondersteun je bij
Zelfonderzoek en reflectie | Durven veranderen | Doorzettingsvermogen